Om rykten och medier

Det är väl kanske lite ovanligt för mig att på bloggen reflektera över vad som händer i världen just nu om det inte råkar angå mig hemskt mycket, men nu gör jag ett undantag.

Ingen har väl missat Germanwingsplanet som kraschade i veckan och jag gissar att ingen heller har undgått mediastormen som härjat efter kraschen. Varje gång det kommer upp något litet nytt så skrivs det i både seriösa och mindre seriösa medier om det. Det är en kamp om att vara den första att komma ut med ny information och gärna chocka läsarna med bilder och rubriker som lockar nya läsare. Till vilken nytta? Blir vi faktiskt gladare av att läsa allt det tidningarna pumpar ut i en aldrig sinande ström? Och min viktigaste fråga, varför är det så viktigt att få ut info innan någon ens hunnit bekräfta att det är sanningen?

Enligt de första uppgifterna var piloterna i planet medvetslösa då det kraschade, sedan kom infon ut att ena piloten var ensam i cockpit, plötsligt läste jag någonstans att andrepiloten just hade konverterat till islam och så vidare i all oändlighet. Hur mycket skadar inte alla de här uppgifterna både de som omkom i kraschen, deras anhöriga och andra också? Det finns så många osanna rykten att man får svårt att skilja dem från vad som är sanningen och medierna krigar fortfarande om att vara först ut med info. Skulle inte det viktigaste i det här, och alla liknande fall, vara att låta olycksutredarna arbeta ostört och först sen gå ut med officiella och sanna uppgifter både med respekt för de drabbade och också för att inte sprida rykten som sen visar sig felaktiga? Att peka ut en skyldig är lätt och medierna snappar snabbt upp rykten, men om det sen visar sig att ryktena inte stämde är det nästintill omöjligt för den som felaktigt blivit utpekad som skyldig att bli av med stämpeln.

Jag tar absolut inte ställning nu till vad som är sant och vem som är skyldig och oskyldig i Germanwingsfallet, det klarnar tids nog, men jag tycker det är viktigt att fundera på mängden information vi får från alla håll och vad som är relevant att veta så tidigt som en timme efter en olycka och vad som kanske kan vänta.

En reaktion på ”Om rykten och medier

  1. Ping: Drömtolkning | memmas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s